Élesítés dátuma: 2015. 03. 04.
Az apró magvak hatalmas ereje a szépségápolásban
Általában parányiak és alig észrevehetőek, mégis óriási erő lakozik bennük. A magok számos értékes tápanyagot és gyógyhatású olajokat tartalmaznak. Jóllehet már több ezer éve ismerik és használják őket, jelentőségük ma mégis szinte az újdonság erejével hat. Tárolásukra legalkalmasabb helynek a kamra tűnik, aztán kiderül, hogy sokkal megfelelőbb hely számukra a... fürdőszoba!
A magok telis-tele vannak életenergiával. Belőlük fakadnak az első csírák, táplálékként szolgálnak állatok és emberek számára egyaránt. Jelentős a vitamin tartalmuk, emellett mikro- és makro tápanyagok, egészséges zsírsavak, szénhidrátok forrásai. A következő ásványokat is tartalmazzák: kálium, vas, magnézium, foszfor, cink, mangán, réz, szilikon és kalcium. Nagyon sok ételrecept tartalmaz magvakat. Összetevői lehetnek a házikenyérnek, salátáknak és joghurtoknak. Rágcsálnivalóként is fogyaszthatók. Sőt mi több, a magolajok ugyanolyan tulajdonságokkal bírnak, mint maguk a magvak. Az egészséges étrend követői nemcsak az ételhez adják az olajokat, hanem a lehető legegyszerűbb formában meg is isszák azokat. Kétségtelen, hogy ez jót tesz az egészségnek és a szépségnek is. Sajnos azonban nem mindenki képes meginni egy pohárnyi, vagy akár fél pohár olajat, még citrommal sem, ami valamennyire elveszi az ízét. Lássuk be, ez egy igazi kihívás.
A szépségápolás a másik terület, ahol a magvak bizonyítják a bőrre, hajra és körmökre gyakorolt jótékony hatásukat. A belőlük leggyakrabban előállított nyersanyag az olaj. Az olaj telítetlen zsírsavakat és zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a bőrt, elősegíti a sejtek megújulását és megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsító hatásukat kifejtsék. Ennek eredménye, hogy lelassul a bőrsejtek öregedési folyamata. Néhány magot áztatásra is használnak – az őrölt magvakat napraforgó-, szója-, vagy olívaolajjal keverik és egy ideig ázni hagyják. Az eljárás során a legtöbb zsírban oldódó anyagot ki lehet nyerni a magokból. A vízben oldódó anyagokat pedig kivonják belőlük.
Számos mag bír bőr- és hajápoló tulajdonsággal. A bőrápolás terén kétségtelenül díjnyertesnek számítanak a chia magok, és a papagájvirág magjai. A Chia mag tizenkétszer több vizet tud magába szívni, mint a saját súlya, ezért lehetséges az, hogy tökéletesen hidratálja és kisimítja a bőrt, miközben feszesíti és a ráncokat is csökkenti.
A pattanások kezelése során antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt használják őket. A papagájvirág magja egyenletessé teszi a bőr tónusát, és ragyogóvá varázsolja azt. Ezen túl feszesíti a hámrétegeket, csökkenti a ráncokat, vagyis lelassítja a bőr öregedési folyamatait.
A testápolásban használt klasszikus magvak közé tartozik a kankalin- és a szójamag. A szója elősegíti a bőrben található kollagén egyesítését, aminek köszönhetően a bőr teltebb és rugalmasabb lesz. A kankalinmag kisimítja a bőrt, szabályozza a faggyútermelést és enyhíti az irritáció tüneteit.
A makadámiamagról azt mondják, hogy igazi szabadgyök harcos. Jótékony tulajdonságait elsősorban a száraz, hámló és érzékeny bőr ápolása terén lehet kihasználni.
A moringa mag – ami nem más, mint a „csodafa” magja –, ránctalanító hatása miatt évezredek óta ismert. Most kezdik újra felfedezni. Azon túl, hogy csökkenti a ráncokat és feszesen tartja a bőrt, ragyogóvá is teszi azt, beállítja a faggyútermelést és gátolja a mitesszerek megjelenését.
Mindez csak néhány példa azon lehetőségek tárházából, melyeket ezek az apró magvak magukban rejtenek. Nehéz nem elismerni hatékonyságukat a mindennapi bőrápolásban, ami egy próbát mindenképp megér.