Élesítés dátuma: 2016. 04. 20.
Főzz gyorsan és okosan!
Szeretsz főzni, de sajnálod rá az időt? Ez érthető. Időpazarlás az egész napot a konyában tölteni, miközben a tavaszi napsütés a szabadba csábít. Hasznos tippekkel készültünk, hogy segítsünk az okos háztartásvezetésben. Bevásárlás? Kizárólag előre megírt listával!
Tudod, mi emészti fel a legtöbb időt a konyhában? Az, hogy kitaláld, mit főzzél a beszerzett alapanyagokból. Miért vettél négy paradicsomkonzervet, ha nincs otthon tészta? Mihez kell még egy doboz tonhal, ha már egyébként is van belőle öt? Írd meg előre a bevásárlólistát! Hetente egyszer alaposan gondold át, majd tervezd meg a menüt, hogy ennek megfelelően írhasd meg a bevásárlólistát. Így elkerülheted a káoszt, a sakkozást, és máris nyert ügyed van a konyhában. Ha pedig fogyókúrázol, ezzel a hozzáállással gyorsabban megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől is.
Ne pakold tele a hűtőt!
A lista alapján történő bevásárlás nem azt jelenti, hogy annyi élelmiszert halmozol fel, ami még egy háború kitörésekor is elegendő. Minél kevesebb holmi van otthon, annál könnyebben dobsz össze valami egyszerű ételt. Győződj meg arról, hogy megvan a konyhádban minden hozzávaló, ami az élelmiszerpiramis alján található: zöldségek, magvak, tejtermékek és egy szelet hús a hűtőben. Minden más nélkülözhető! Felejtsd el a sütiket, az édesített müzlit, a félkész ételeket, a különböző ragukat, pizzát vagy a fagyasztott, mikrózható ételeket. Ezek csak a helyet foglalják és hizlalnak. Ráadásul, az időspórolást sem segítik. Miután elfogyasztottál egy nagy adag félkész ételt, teljesen telítődsz - de csak rövid időre. Gyorsan a konyhában találod magad ismét, harapnivalót keresve. Az ilyen ételektől nem lesz energiád. Sokkal jobb valami egészségeset enni, amit te magad is gyorsan elkészíthetsz. Ne pazarold a gyönyörű napos időt arra, hogy rosszul érzed magad a nehéz, félkész ételek fogyasztása után!
Okos eszközök
Eddig csak kést használtál a pucoláshoz? Megszokásból, minden munkafolyamathoz ugyanazt a vágóeszközt? Pontosan ezért ment minden olyan lassan. Próbálj ki olyan eszközöket is, amelyekkel pár perc alatt fel lehet szeletelni a zöldségeket. A gyűjtőfejes konyhai hámozó vagy a szeletelő nagy segítség lehet. A fűszereket gyorsan felvághatod a mezzaluna késsel, amit a görögök és az olaszok már régóta használnak, és nagyon jól tudják, hogy valóban okos eszközről van szó. Öblítsd le a zöldségeket egy puha szűrőben, amely összehajtva kevés helyet foglal, és könnyű tisztítani. Vágd az alapanyagokat kényelmes, könnyen leöblíthető és mosogatógépben mosható műanyag lapon! A fa vágódeszkát dörzsölni kell a tisztítás során, ami igencsak időigényes. Keresd az újdonságokat! Számos konyhai eszköz van, amelyek segítségével a főzést izgalmas tevékenységgé lehet tenni.
Okos levesek, gyors saláták
A tavasz és a nyár a legkönnyebb időszakot jelenti a konyhában. Bőségesen állnak rendelkezésre a friss zöldségek, hogy igazán remek ételeket készíthess. Vezesd be azt, hogy salátát eszel vacsorára! Ha ettől még nem laksz jól, egészítsd ki egy levessel! Mindkettővel gyorsan végezhetsz. A hús elkészítése a legidőigényesebb, de szerencsére nem kell minden nap azt enni. A hús levét műanyag dobozokban lefagyaszthatod további használatra - időnként készíthetsz belőle sokat, így elég csak kiolvasztani egy adagot, amikor éppen szükség van rá. A krémlevesek különösen táplálók, ilyen például a brokkoliból, spárgából vagy a sütőtökből készült leves. A salátaöntetet is el lehet készíteni előre - tárolhatod egy üvegkancsóban a hűtőben. Próbáld ki a meleg salátákat is, például grillezett zöldségeket a csirkéhez, sült kolbászhoz vagy a buggyantott tojáshoz! Pillanatok alatt elkészül a dupla grill serpenyőben.
Gyors desszert?
Ugyanez vonatkozik a desszertekre is. Ha valami édeset ennél, süss egy friss gyümölcsös süteményt! Egyszerűbb lepényt akár néhány perc alatt összegyúrhatsz, még mielőtt elindulsz a munkába. Csak puha vaj kell hozzá. Tedd a tésztát a hűtőbe, majd délután nyújtsd ki és süsd meg! Nyújtáshoz használj feltekerhető nyújtólapot, amit könnyebb elmosni. Nem kell előszedni a hatalmas, fa nyújtó- vagy vágódeszkát, hisz csak az idődet pazarolnád vele. 15-17 perc alatt elkészítheted a gyümölcslepényt. Ha kihűlt, töltsd meg gyümölcsökkel vagy tejszínnel - esetleg sovány tejföllel! Finom és szuper gyors. A lényeg, hogy megfelelő legyen a szervezés, és bölcs az időbeosztás az előkészítés fázisában.
Fogadd meg a jótanácsokat!
Az interneten rengeteg jó ötletet találhatsz. Nézd meg a híres szakácsok weboldalait, ők gyakran megosztják az okos főzés praktikáit. Kérdezősködj anyukádnál vagy a nagyidnál! A legjobb konyhai fogások receptjei generációról generációra szállnak. Ilyen a húsok lefagyasztása is. Egyszerre főzz többet, lehetőleg olyan ételt, aminek az elkészítéséhez csak egy edényre van szükség - például egy ragut, mediterrán lecsót vagy gulyást. A kihűlt fogást tedd műanyag dobozba, és ne felejtsd el ráírni a lefagyasztás idejét! Két-három hónapig felhasználhatod bármikor, amikor nincs időd frisset készíteni.
A főzés legyen móka! Vond be a családtagokat, hogy ők is segítsenek, így még kellemesebbé teheted ezt az időtöltést. Fogyasszátok el közösen az ételt, majd menjetek sétálni - a nap túlságosan értékes ahhoz, hogy az időt a konyhában vesztegessétek.